Menjava v zasedbi – odhaja Marjan Kljun

Leto 2021 je leto za spremembe. Od prepevanja v oktetu se je odločil posloviti tudi Marjan Kljun.

Slemenskemu slavčku Marjanu se zahvaljujemo za vsa naša skupna leta in mu želimo še veliko sreče tudi v prihodnje, pa tudi da bi se še večkrat srečali, zapeli in podružili.

Na višavah prvega tenorja bo Marjana zamenjal naš ribniški rojak Boštjan Merhar.

Menjava v zasedbi – odhaja Janez Rozman

Od rednega prepevanja v oktetu se poslavlja naš dragi drugi tenorist Janez Rozman.

Janezu se iskreno zahvaljujemo za njegov bogat prispevek skozi ta naša skupna leta, za vse skupaj odpete pesmi in vsa skupna doživetja. Želimo mu obilo sreče tudi v prihodnje ter da bi se vseeno še velikokrat srečali in skupaj kaj zapeli.

Na mestu drugega tenorja bo Janeza nadomestil naš ribniški rojak Miha Lušin.

Zlata plaketa Občine Sodražica

Leta 2020 zaradi vsem poznanih in nam zelo neljubih okoliščin pandemije covida-19 žal nismo mogli primerno obeležiti 45. obletnice okteta.

Je pa Občina Sodražica ob koncu leta sklenila Oktetu Gallus za obletnico podeliti Zlato plaketo Občine Sodražica, saj je bil leta 1975 ustanovljen kot Oktet Donit prav v Sodražici, s krajem pa ostaja tesno povezan še danes.

Novico najdete na strani 15 občinskega glasila Suhorobar, ki je dosegljiv na naslednji povezavi: https://issuu.com/sodrazica_glasilo_suhorobar/docs/127_nov_dec_20

Koncert Knezu miru – Šmarje pri Jelšah, 20. 10. 2019

Vljudno vabljeni na koncert Okteta Gallus Ribnica v Muzeju baroka Šmarje pri Jelšah v nedeljo, 20. 10. 2019, ob 15h.

Oktet Gallus bo izvedel koncert z naslovom Knezu miru, ki je bil skupaj z zgoščenko pripravljen v počastitev 100. obletnice konca prve svetovne vojne. Poleg pesmi in besede ta koncert prežema še presunljiva simbolika vratc tabernaklja župnijske cerkve sv. Štefana v Ribnici, izdelanih sredi vojne vihre in posvečenih Knezu miru. Darove zanje so zbirale žene vojakov na fronti, izdelana pa so iz odlikovanj vojakov, ki so se vrnili, in pozlačena z zlatom poročnih prstanov, ki so jih prispevale vdove.

Na koncertu boste iz grl okteta lahko slišali od Rahmaninova do Verdija, od Griega do Makorja, od ljudskih do liturgičnih, od Ibsna do Kosovela. Glasbo pa bodo obogatile še recitacije poezije Srečka Kosovela in Rudolfa Maistra.

Oktet Gallus bodo spremljali: sopranistka Melanija Markovič, Lara Bešič na violončelu in Blanka Čakš na klavirju.

Koncert Knezu miru – Kozmijanovi dnevi 2019 na Krki

Vljudno vabljeni na koncert Okteta Gallus Ribnica v petek, 27. 9. 2019, ob 19:30 v župnijski cerkvi na Krki.

Koncert bo potekal v okviru Kozmijanovih dni, ki jih od 22. do 29. septembra 2019 organizirajo Župnija Krka, Turistično društvo Krka in Kulturno društvo Krka. Celoten program letošnjih Kozmijanovih dni si lahko ogledate na naslovu http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/koledar/kozmijanovi-dnevi-2019?Open.

Oktet Gallus bo izvedel koncert z naslovom Knezu miru, ki obsega dela od Rahmaninova do Verdija, od Griega do Makorja, od ljudskih do liturgičnih, od Ibsna do Kosovela.

Koncert, ki je bil pripravljen v počastitev 100. obletnice konca prve svetovne vojne, in ob tej priložnosti posneta zgoščenka nosita pomenljiv naslov Knezu miru. Pesmi in besedo tega poklona tako prežema še presunljiva simbolika vratc tabernaklja župnijske cerkve sv. Štefana v Ribnici, izdelanih sredi vojne vihre in posvečenih Knezu miru. Darove zanje so zbirale žene vojakov na fronti, izdelana pa so iz odlikovanj vojakov, ki so se vrnili, in pozlačena z zlatom poročnih prstanov, ki so jih prispevale vdove. Naj nas ta obletnica opominja, da bomo vedno gradili svet, »kjer utihne jok in zdihovanje« – svet miru in sožitja.

Oktet Gallus bodo spremljali še: sopranistka Melanija Markovič, Lara Bešič na violončelu in Blanka Čakš na klavirju.

Vabilo na koncert z gosti: VS Aria in Oktet Quercus

Oktet Gallus Ribnica vljudno vabi na koncert z gosti: Vokalna skupina Aria in Oktet Quercus.

Koncert teh treh malih vokalnih skupin bo pri Novi Štifti v petek, 31. 5. 2019, ob 19:30. Vstop je prost.

Oktet Gallus, ki deluje že 44 let in je dobro poznan na Ribniškem in širše, rad sodeluje tudi z drugimi pevci. Tokrat smo v goste povabili dve mali vokalni skupini iz različnih koncev Slovenije.

Ženska Vokalna skupina Aria prihaja iz Dobove in deluje od leta 2013. V tem kratkem času so prejele že več priznanj in izvedle kar nekaj samostojnih koncertov, akustičnih glasbenih večerov ter sodelovale z glasbeniki in glasbenimi zasedbami, kot so kitarist Robi Petan, skladatelj Tine Bec, zborovodkinja Monika Fele, Ženski komorni zbor Čarnice, Gasilski pihalni orkester Loče in Klapa Šufit iz sosednje Hrvaške. Ta mesec so se z mednarodnega zborovskega tekmovanja Venezia in musica 2019 vrnile z zlatim odličjem.

Oktet Quercus prihaja iz Goriških Brd in je nastal v sezoni 2017/2018 ob menjavi in širitvi zasedbe iz kvinteta, kakor je deloval od leta 2011. Njihov cilj je vzdrževati tradicijo briškega polifonega petja, hkrati pa segati po raznovrstnem, tudi težjem zborovskem repertoarju. Delujejo pod umetniškim vodstvom prof. Vladimirja Čadeža.

Strokovna ocena: Oktet Gallus spada na državno raven

Z zadovoljstvom sporočamo, da nas je na območni reviji odraslih pevskih zasedb, ki je potekala v Ribnici 8. marca 2019, strokovni selektor revije Sebastjan Vrhovnik razvrstil Oktet Gallus na državno raven.

Ponosni smo, da se naše trdo delo za čim višjo kakovost glasbenega poustvarjanja odraža tudi v takšnem priznanju strokovne javnosti.

Ribniška dolina poje – 8. 3. 2019 ob 19h

Naslednjič nas lahko vidite in slišite na območni reviji odraslih zborov in malih vokalnih skupin z naslovom Ribniška dolina poje, ki bo potekala v avli osnovne šole v Ribnici v petek, 8. marca 2019, ob 19h.

Poleg Okteta Gallus bodo nastopili še Ženski komorni zbor Anamanka, Nonet Vitra in Cerkveni mešani pevski zbor sv. Rok.

Vljudno vabljeni!

Koncert Knezu miru dvakrat na Primorskem – 16. 2. in 22. 2.

Oktet Gallus se bo s koncertom Knezu miru, posvečenem 100. obletnici konca 1. svetovne vojne, predstavil tudi na Primorskem.

Kot 2. koncert v okviru Goriških zborovskih srečanj bomo program izvedli v soboto, 16. 2. 2019, ob 19h v veliki dvorani občine Nova Gorica.

Vsi, ki nas ne bi uspeli ujeti na ta dan, pa boste imeli koncert priložnost slišati tudi še v petek, 22. 2. 2019, ob 19h v Plačah (pri Vipavskem Križu).

Koncert in ob tej priložnosti posneta zgoščenka nosita pomenljiv naslov Knezu miru. Pesmi in besedo tega poklona tako prežema še presunljiva simbolika vratc tabernaklja župnijske cerkve sv. Štefana v Ribnici, izdelanih sredi vojne vihre in posvečenih Knezu miru. Darove zanje so zbirale žene vojakov na fronti, izdelana pa so iz odlikovanj vojakov, ki so se vrnili, in pozlačena z zlatom poročnih prstanov, ki so jih prispevale vdove. Naj nas ta obletnica opominja, da bomo vedno gradili svet, »kjer utihne jok in zdihovanje« – svet miru in sožitja.

Na koncertu boste iz grl okteta lahko slišali od Rahmaninova do Verdija, od Griega do Makorja, od ljudskih do liturgičnih, od Ibsna do Kosovela. Glasbo pa bodo obogatile še recitacije poezije Srečka Kosovela in Rudolfa Maistra.

Oktet Gallus bodo spremljali še: sopranistka Melanija Markovič, Peter Kaiser na violončelu in Blanka Čakš na klavirju.

Vljudno vabljeni!